Jambalaya: A Savorful Southern Classic Combining Spicy Sausage, Chicken, and Seafood

Jambalaya: Chutný jižní klasik kombinující pikantní klobásu, kuře a mořské plody

Jambalaya je tradiční pokrm z Louisiany, který spojuje lahodné maso, čerstvé zeleniny a dokonale kořeněnou rýží. Pocházející z španělské, francouzské a západoafrické kuchyně, je to jednohrncový zázrak, který je sytý a uspokojivý zároveň. Kombinace klobásy Andouille, něžného kuřete a plnotučných krevet vařených s rýží v pikantní omáčce na bázi rajčat z něj činí nezapomenutelný pokrm. Připravte se na to, že přenesete chutě New Orleansu do své kuchyně s touto autentickou recepturou jambalaya!

Suroviny:
– 1 lžíce olivového oleje
– 450 g klobásy Andouille, nakrájené na plátky
– 450 g kuřecích stehenních bez kostí a kůže, nakrájené na sousto
– 1 velká cibule, nakrájená na kostičky
– 1 zelená paprika, nakrájená na kostičky
– 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
– 3 stonky celeru, nasekané
– 3 stroužky česneku, rozmačkané
– 1 plechovka (14,5 uncí) nasekaných rajčat
– 1 plechovka (6 uncí) rajčatového protlaku
– 480 ml kuřecího vývaru
– 270 g dlouhozrnné rýže
– 2 lžičky křenového koření
– 1 lžička sušeného tymiánu
– 1 lžička sušeného oregana
– 1 lžička kouřové papriky
– 1 bobkový list
– 450 g středně velkých krevet, oloupaných a vyskládaných
– Sůl a černý pepř podle chuti
– 4 jarní cibulky, nakrájené na kolečka
– Čerstvé natrhané petrželové lístky, na ozdobu

Příprava:

1. Rozpalte olivový olej na velké pánvi nebo v nizozemském hrnci při středně vysoké teplotě. Přidejte klobásu a vařte, dokud nezhnědne, asi 5 minut. Vyjměte šumovou naběračkou a odložte stranou.

2. Přidejte kuřecí stehenní do stejné pánve a vařte, dokud nezhnědnou, asi 7-10 minut. Vyjměte je šumovou naběračkou a odložte je spolu s klobásou.

3. Ve stejné pánvi přidejte cibuli, papriky a celer. Vařte, dokud nezměknou, asi 5 minut. Přidejte česnek a vařte ještě minutu.

4. Zamíchejte do pánve nasekaná rajčata, rajčatový protlak, kuřecí vývar, rýži, křenové koření, tymián, oregano, kouřovou papriku a bobkový list. Přiveďte k varu, poté ztlumte teplotu na minimum, přiklopte poklicí a vařte 20 minut, občas promíchávejte.

5. Vraťte klobásu a kuře do pánve. Dobře promíchejte a vařte pod poklicí dalších 10 minut, nebo dokud rýže není měkká.

6. V posledních 5 minutách vaření přidejte krevety do pánve. Vařte, dokud nezezrají a nebudou průsvitné.

7. Ochutnejte solí a černým pepřem a přidejte podle chuti. Vyjměte bobkový list a vyhoďte ho.

8. Před podáváním ozdobte plátky jarní cibulky a natrhanou čerstvou petrželí.

Vychutnejte si tento chutný a sytý jambalaya s rodinou a přáteli a vydejte se na lahodnou cestu do srdce Louisiany!

The source of the article is from the blog karacasanime.com.ve

Web Story