Přitažlivá zimní zeleninová Wellington: Lahodně kořeněný zábal
Zimní zeleninový Wellington je syté, uspokojivé jídlo ideální na chladné dny. Tato vegetariánská verze klasického Beef Wellingtonu používá křehký listový těsto, které obaluje chutné kombinace pečené zimní zeleniny, hub a aromatických bylinek. Výsledkem je lahodné, zlatavě hnědé pečivo, které může sloužit jako hvězdný kousek na sváteční hostině nebo speciální rodinné večeři.
Suroviny:
– 1 velký sladký brambor, oloupaný a nakrájený na kostky
– 1 menší dýně, oloupaná a nakrájená na kostky
– 2 mrkve, oloupané a nakrájené na kostky
– 1 červená cibule, oloupaná a nakrájená na kostky
– 2 lžíce olivového oleje
– Sůl a pepř dle potřeby
– 1 lžička sušeného tymiánu
– 1 lžička sušeného rozmarýnu
– 8 oz žampionů, jemně nasekaných
– 2 stroužky česneku, nasekané
– 1 lžíce sójové omáčky
– 1 balení (10 oz) čerstvé špenát
– 1 list listového těsta (rozpuštěný, pokud je zmražený)
– 1 vejce, rozšlehané (na potření)
Postup:
1. Předehřejte troubu a připravte zeleninu:
Předehřejte troubu na 200°C. Smíchejte nakrájený sladký brambor, dýni, mrkev a cibuli s olivovým olejem, solí, pepřem, tymiánem a rozmarýnem. Rozložte zeleninu na plech a pečte 25-30 minut, nebo dokud nebude měkká a karamelizovaná. Nechte vychladnout.
2. Osmahněte houby a špenát:
Na pánvi osmahněte houby na středním ohni s trochou olivového oleje, dokud nezačnou uvolňovat šťávu, asi 5 minut. Přidejte nasekaný česnek a sójovou omáčku, promíchejte. Osmahněte dalších 2-3 minuty, dokud houby nezhnědnou a nezačnou vonět. Přidejte špenát a vařte, dokud se neuchytne, asi 2 minuty. Nechte vychladnout.
3. Připravte těsto:
Na lehce pomoučeném povrchu rozválejte listové těsto do obdélníku dostatečně velkého na obalení všech náplní. Umístěte pečenou zeleninu a směs houbových špenátů na střed, nechte okraj kolem.
4. Zabalte a uzavřete:
Přeložte dlouhé okraje těsta přes náplň, následované krátkými okraji, aby vytvořily pečlivě zabaleno balíček. Ujistěte se, že jsou všechny okraje uzavřeny, spojte všechny švy. Položte Wellington švem dolů na plech vyložený pečícím papírem.
5. Načtěte vejce:
Potřete rozšlehaným vajíčkem celý povrch Wellingtonu, abyste dosáhli lesklé, zlatavé kůry.
6. Pečte:
Pečte v předehřáté troubě 25-30 minut, nebo dokud nebude těsto zlatavé a křupavé.
7. Podávejte:
Nechte Wellington odpočinout 5 minut před krájením. Podávejte teplé, s přílohou salátu nebo vaší oblíbenou zimní zeleninou. Užijte si tento chutný, zeleninou nabitý pokrm!