Srdcový kuřecí paprikáš: Tradiční maďarské pohodové jídlo

2024-06-14
Hearty Chicken Paprikash: A Traditional Hungarian Comfort Dish

Srdcový kuřecí paprikáš: Tradiční maďarské pokrm pohody

Kuřecí paprikáš je klasické maďarské jídlo známé svým bohatým, krémovým omáčkou a chutnými příchutěmi. Tento pokrm obsahuje něžné kousky kuřecího masa dušené v robustní omáčce z papriky, rajčat a kysané smetany. Tradičně se podává s vejcovými nudlemi nebo knedlíky, což z něj činí pohodové jídlo ideální na jakoukoli příležitost.

Ingredience:
Na kuře:
– 4 kuřecí stehna se šlupkou
– 2 lžíce rostlinného oleje
– 1 velká cibule, jemně nakrájená
– 2 stroužky česneku, nasekané
– 2 lžíce sladké maďarské papriky
– 1 lžička pálivé maďarské papriky (volitelné, pro extra pikantní chuť)
– 1 paprika, nakrájená na plátky
– 2 lžíce rajčatového protlaku
– 1 šálek kuřecího vývaru
– 1 šálek kysané smetany
– Sůl a pepř podle chuti

K podávání:
– Vejcové nudle nebo knedlíky
– Nať petržele (volitelně, k garnýři)

Postup:

1. Příprava kuřete: Kuřecí stehna osušte utěrkami a obohatte je solí a pepřem ze všech stran.

2. Osmažení kuřete: Na velké, těžké pánvi nebo v hrnci rozehřejte rostlinný olej při střední-vysoké teplotě. Přidejte kuřecí stehna se šlupkou dolů a smažte, dokud kůže není zlatohnědá a křupavá, asi 5-7 minut. Otočte kuře a smažte dalších 5 minut. Kuře vyjměte z pánve a dejte stranou.

3. Smasťte aromatické přísady: Ve stejné pánvi přidejte nakrájenou cibuli a restujte na středním ohni, dokud nebude měkká a průsvitná, asi 5 minut. Přidejte nasekaný česnek a vařte další minutu, často míchajte.

4. Přidejte papriku a zeleninu: Papriku sladkou a pálivou maďarskou papriku posypte na cibuli a česnek, promíchejte tak, aby byly rovnoměrně obalené. Přidejte na plátky nakrájenou papriku a vařte ještě pár minut, dokud papriky nezačnou změkčovat.

5. Načerpejte rajčatový protlak a vývar: Vše dobře promíchejte tak, aby se rajčatový protlak dobře spojil s ostatními ingrediencemi. Pomalu přilijte kuřecí vývar, seškrabejte jakékoli zbytky zespodu pánve. Dovolejte směs přivést k varu.

6. Poduste kuře: Vraťte kuřecí stehna zpět do pánve, položte je kůží nahoru. Snížte teplotu, přiklopte a nechte kuře podušit asi 30-35 minut, nebo dokud není kuře uvařené a něžné.

7. Dokončete omáčku: Kuřecí stehna znovu vyjměte z pánve. Smíchejte kysanou smetanu do omáčky, dokud není dobře promíchaná a krémová. Dochutíme solí a pepřem podle chuti.

8. Podávání: Vraťte kuřecí stehna zpět do pánve a lžičkou přelijte něco z omáčky. Podávejte kuřecí paprikáš s vejcovými nudlemi nebo knedlíky, ozdobte nasekanou čerstvou petrželí, pokud si přejete.

Dobrou chuť k srdcové míse kuřecího paprikáše!

Don't Miss

Flavorful Creamy Mushroom Chicken Medley

Lahodná smetanová směs kuřecího masa s houbami

Vlahý krémový směs kuřecích s houbami Toto jídlo kombinuje něhu
Savory Velvety Sunchoke Soup

Aromatická sametová polévka se slunečnicí

Slaná sametová polévka ze slunečnicové kořenové zeleniny Vychutnejte si jemné