Pikantní tacos s jackfruitem a čerstvou ananasovou salsou
Tento pokrm kombinuje živé chutě pikantního kořeněného mixu s unikátní texturou jackfruitu, vše to zabaleno do teplé tortilly a posypano osvěžující ananasovou salsou. Jackfruit s masovou konzistencí krásně absorbuje odvážné koření, což z těchto tacos dělá lahodnou vegetariánskou volbu. Ananasová salsa přidává sladký a pikantní kontrast, který vyváží pálivost koření.
Ingredience:
Na pikantní jackfruit:
– 1 konzerva (20 oz) mladého zeleného jackfruitu ve vodě, odkapaného a opláchnutého
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 malá cibule, jemně nasekaná
– 2 stroužky česneku, nadrobno nasekané
– 1 lžíce koření jerk
– 1/2 lžičky uzené papriky
– 1 lžička sójové omáčky
– Sůl a pepř dle chuti
Na ananasovou salsu:
– 1 hrnek čerstvého ananasu, jemně nakrájeného
– 1/2 červené papriky, jemně pokrájené
– 1/4 červené cibule, jemně nakrájené
– 1 malé jalapeño, odstraněná semena a jemně nakrájené
– 2 lžíce lístky čerstvého koriandru, nasekané
– Šťáva z 1 limetky
– Sůl dle chuti
Na tacos:
– 8 malých tortil (kukuřičných nebo pšeničných)
– 1 avokádo, nakrájené na plátky
– Lístky čerstvého koriandru k ozdobení
– Plátky limetky k podávání
Postup:
1. Příprava pikantního jackfruitu:
1. Odkapejte a opláchněte jackfruit, poté ho osušte papírovými ubrousky. Rozetřete jackfruit pomocí rukou nebo dvou vidliček na menší kousky.
2. V hluboké pánvi si rozehřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte jemně nakrájenou cibuli a vařte dozlatova, asi 4-5 minut.
3. Přidejte nasekaný česnek a vařte dalších 1-2 minuty, dokud nezačne vonět.
4. Zamíchejte rozetrhaný jackfruit, koření jerk, uzenou papriku, sójovou omáčku, sůl a pepř. Dobře promíchejte, aby byl jackfruit rovnoměrně obalen kořením.
5. Vařte za občasného míchání asi 10-15 minut, dokud se jackfruit prohřeje a chutě se spojí. Případně upravte koření.
2. Příprava ananasové salsy:
1. Ve středně velké míse smíchejte nasekaný ananas, nakrájenou červenou papriku, červenou cibuli, jalapeño a čerstvý koriandr.
2. Vymačkejte limetku nad směs a osolte podle chuti. Vše důkladně promíchejte. Dejte stranou, aby chutě v sobě zakusily.
3. Sestavení tacos:
1. Ohřejte tortily buď na suché pánvi na středním ohni nebo je zabalte do alobalu a ohřívejte v troubě.
2. Každou tortillu naplňte štědrou lžící směsi s pikantním jackfruitem.
3. Na vrch dávejte čerstvou ananasovou salsa, plátky avokáda a ozdobte lístky koriandru.
4. Podávejte s plátky limetky na straně pro dodatečnou citrusovou příchuť.
Tyto pikantní tacos s jackfruitem a čerstvou ananasovou salsou jistě potěší každého, kdo má rád odvážné tropické chutě. Dobrou chuť!