Tradiční Khichdi: Léčivé pohodové jídlo s rýží a čočkou
Khichdi je oblíbené jídlo v indické kuchyni, často považované za pohodlné a výživné. Kombinuje společně vařenou rýži a čočku, ochucené mírnými kořeními. Není pouze lahodné, ale také snadno stravitelné, což z něj dělá pilíř mnoha domácností, zejména během nemoci nebo rekonvalescence. Khichdi je všestranné jídlo, které může být konzumováno samo o sobě nebo doplněno různými přílohami a omáčkami.
Suroviny:
– 1 hrnek bazmati rýže
– 1/2 hrnku rozdělené mungo dal (žlutá čočka)
– 1 středně velká cibule, jemně nasekaná
– 1 středně velká rajče, nakrájené
– 2 lžíce ghí (čištěné máslo) nebo oleje
– 1 lžička kmínu
– 1/2 lžičky kurkumy
– 1/2 lžičky asafoetidy (hingu)
– 1 lžička nastrouhaného zázvoru
– 2 zelené papričky, rozkrojené
– 1 bobkový list
– 4-5 hrnků vody
– Sůl dle chuti
– Čerstvé natrhané lístky koriandru na ozdobu
Postup:
1. Opláchněte rýži a Čočku: Důkladně opláchněte rýži a mungo dal pod tekoucí vodou, dokud voda nebude čistá. Namočte je společně asi na 15-20 minut a poté dobře odkvapněte.
2. Připravte Kořeněnou Základnu: V hrnci nebo tlakovém hrnci zahřejte ghí nebo olej na středním ohni. Přidejte kmín a nechte chvíli prošumět. Poté přidejte asafoetidu a bobkový list, následované nastrouhaným zázvorem a zelenými papričkami. Smažte minutu.
3. Přidejte Cibuli a Rajče: Přidejte nasekanou cibuli do hrnce a smažte dozlatova. Přidejte nakrájená rajčata a vařte, dokud nezměknou.
4. Uvaření Rýže a Čočky: Přidejte odkapanou rýži a mungo dal do hrnce. Dobře promíchejte s kořeněnou cibulovou rajčatovou základnou. Přidejte kurkumu a sůl dle chuti, poté nalijte 4-5 hrnků vody. Důkladně promíchejte.
5. Povarte nebo Uvařte pod Tlakem: Pokud používáte tlakový hrnec, zavřete víko a vařte na středním ohni 2-3 písknutí. Pokud používáte obyčejný hrnec, přikryjte a vařte na mírném ohni za občasného míchání až do uvaření rýže a čočky, což by mělo trvat přibližně 25-30 minut.
6. Ozdobte a Podávejte: Jakmile je hotový, otevřete hrnec a jemně promíchejte khichdi vidličkou. Ozdobte čerstvými lístky koriandru.
Podávejte Khichdi teplý, doprovázený osvěžujícím raítou, okurkami nebo lžičkou jogurtu. Je to syté a chutné jídlo, které poskytuje pohodlí každým soustem.