Kuřecí Jerk s rýží a fazolemi: Chutná karibská lahůdka
Přiveďte do své kuchyně syté a pikantní chutě Karibiku s tímto lahodným jídelním kuřecím Jerkem, podávaným s lahodně kořeněnou rýží a fazolemi. Tento recept spojuje tradiční jamajské ingredience, vytvářející pokrm doslova přetékající chutí a vůní. Ideální volbou pro rodinnou večeři nebo posezení s přáteli, tento kuřecí Jerk přenesete vaše chuťové pohárky až na tropický ráj.
Ingredience:
- Pro kuřecí Jerk:
- 4 kuřecí prsa
- 2 lžíce koření Jerk (z obchodu nebo domácí)
- 2 lžíce sójové omáčky
- Šťáva z 1 limetky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžíce olivového oleje
- Pro rýži a fazole:
- 1 hrnek dlouhozrnné bílé rýže
- 1 plechovka (15 oz) červených fazolí v lusku, okapaných a opláchnutých
- 1 hrnek kokosového mléka
- 1 hrnek vody
- 1 stroužek česneku, nasekaný
- 1 lžička čerstvého tymiánu, nasekaného
- 1 lžička soli
- ½ lžičky černého pepře
- 2 jarní cibulky, nasekané
Postup:
Pro kuřecí Jerk:
1. Příprava marinády: Ve velké misce smíchejte koření Jerk, sójovou omáčku, šťávu z limetky, mletý česnek, čerstvý tymián a olivový olej. Dobře promíchejte.
2. Marinování kuřete: Přidejte kuřecí prsa do mísy a ujistěte se, že jsou pořádně obalena marinádou. Mísu přikryjte plastovým obalem a uložte do lednice minimálně na 2 hodiny, ideálně přes noc pro maximální chuť.
3. Příprava kuřete: Předehřejte gril nebo grilovací pánev na středně vysokou teplotu. Kuře vyjměte z marinády a grilujte přibližně 6-7 minut na každé straně, nebo dokud vnitřní teplota nepřesáhne 75°C. Nechte kuře chvíli odpočinout před krájením.
Pro rýži a fazole:
1. Opláchněte rýži: Rýži dejte do cedníku a opláchněte pod studenou vodou, dokud voda nebude čistá. Tím odstraníte přebytečný škrob a zabráníte rýži v lepití.
2. Uvařte rýži: Ve středně velkém hrnci smíchejte opláchnutou rýži, kokosové mléko, vodu, mletý česnek, čerstvý tymián, sůl a černý pepř. Přiveďte k varu na středně vysoké teplotě.
3. Přidejte fazole: Jakmile směs začne vařit, přidejte červené fazole a dobře promíchejte. Snížte teplotu, přikryjte hrnec a vařte asi 18-20 minut, nebo dokud rýže nebude měkká a tekutina absorbována.
4. Přidejte jarní cibulky: Odstraňte z tepla a jemně rýži rozprostřete vidličkou. Vmíchejte nasekané jarní cibulky.
Při servírování:
Podávejte kuřecí Jerk s hojným servírováním rýže a fazolí. Podle chuti ozdobte čerstvým tymiánem a plátky limetky. Vychutnejte si karibské chutě každým soustem!