Exquisite Coq au Vin: A Classic French Chicken Dish Steeped in Rich Red Wine Sauce

Vynikající Coq au Vin: Klasické francouzské kuřecí jídlo zalité bohatou červenou vinnou omáčkou

**Popis:**
Coq au Vin je typické francouzské jídlo, které se překládá jako **“kohout víně.“** Zahrnuje kuře (tradičně kohouta), které se dušené v červeném víně s houbami, cibulí, slaninou a někdy též česnekem. Toto jídlo je známé pro své hluboké chutě a něžné maso, takže je teplým a pohodlným jídlem ideálním pro speciální příležitost nebo útulnou večeři doma.

**Recept:**

Suroviny:
– 4 liber kuřecích částí (stehna, stehýnka a/nebo prsa)
– 1 láhev červeného vína (ideálně z Burgundska)
– 2 šálky kuřecího vývaru
– 4 uncie slaniny, nakrájené na kostičky
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 cibule, nadrobno nakrájená
– 3 stroužky česneku, nasekané
– 2 lžíce rajčatového protlaku
– 2 lžíce hladké mouky
– 1 liber žampionů, nakrájených
– 20 perlových cibulí, oloupaných
– 2 lžíce koňaku (volitelné)
– 1 šarmantní kytka (svazek čerstvého tymiánu, rozmarynu a bobkových listů)
– Sůl a pepř podle chuti
– Čerstvé petrželové lístky, nasekané (na ozdobu)

Postup:

1. Naložení Kuřete: Kuřecí kousky dejte do velké mísy nebo misky. Přelijte červeným vínem, přikryjte a vložte do lednice minimálně na 4 hodiny nebo přes noc.

2. Příprava: Kuře vyjměte z vína, osušte a vino si uschovejte.

3. Uvaření Slaniny: Na velkém hrnci nebo holandském hrnci opečte na středním ohni slaninu do křupava. Vyjměte a odložte stranou, tuk nechte v hrnci.

4. Zazáhnění Kuřete: Přidejte olivový olej do hrnce a zprudka osmahněte kuřecí kousky ze všech stran. Pokud je potřeba, udělejte to po částech. Jakmile jsou osmažené, vyjměte kuře a dejte stranou.

5. Opékání Aromatických Ingrediencí: Do stejného hrnce dejte nakrájenou cibuli a vařte, dokud není měkká a průsvitná. Přidejte česnek a restujte další minutu. Vhoďte rajčatový protlak a restujte pár minut.

6. Přidání Koňaku: Pokud používáte, opatrně přilijte koňak do hrnce a nechte provařit minutu, aby se odpařil alkohol.

7. Příprava Omáčky: Cibulovou směs posypejte moukou a důkladně promíchejte. Postupně přilévejte zpět červené víno a kuřecí vývar, stále míchejte, abyste zabránili hrudkám.

8. Povaření: Vraťte osmažené kuřecí kousky zpět do hrnce. Přidejte kytku, osolte a opepřete, a nechte směs povřít. Přikryjte a vařte asi 45 minut až hodinu, dokud není kuře něžné a propečené.

9. Dokončení Pokrmu: Přidejte žampiony a perlové cibulky do hrnce a nechte vařit dalších 15-20 minut, dokud zelenina není měkká.

10. Podání: Vyjměte kytku a vyhoďte. Ochutnejte omáčku a podle potřeby upravte koření. Ozdobte nasekanými lístky petržele a podávejte horké.

Návrhy Na Podávání:
Coq au Vin se tradičně podává s křupavým francouzským chlebem, bramborovou kaší nebo máslovými nudlemi, které pomáhají vsáknout do lahodné omáčky. Doplňte si toto klasické francouzské jídlo sklenkou stejného červeného vína, které jste použili při vaření, pro dokonalé párování jídla. Dobrou chuť!

The source of the article is from the blog publicsectortravel.org.uk

Web Story