Vybraně uvařený Coq au Vin: Klasické francouzské kuřecí jídlo s bohatou červenou vinnou omáčkou

2024-06-14
Exquisite Coq au Vin: A Classic French Chicken Dish Steeped in Rich Red Wine Sauce

Vynikající Coq au Vin: Klasické francouzské kuře zalité bohatou červenou vinnou omáčkou

Popis:
Coq au Vin je klasické francouzské jídlo, což znamená „kohout víně.“ Jedná se o kuřecí maso (tradičně kohoutí), které se duší v červeném víně s houbami, cibulí, slaninou a někdy také česnekem. Toto jídlo je známé pro svou hlubokou chuť a něžné maso, takže je teplým a pohodlným jídlem ideálním pro speciální příležitost nebo útulnou večeři doma.

Recept:

Suroviny:
– 1,8 kg kuřecích kousků (stehna, stehenní čtvrtky a/nebo prsa)
– 1 láhev červeného vína (ideálně Burgundské)
– 480 ml kuřecího vývaru
– 113 g slaniny, nakrájené na kostičky
– 30 ml olivového oleje
– 1 cibule, jemně nasekaná
– 3 stroužky česneku, prolisované
– 30 ml rajčatového protlaku
– 30 g hladké mouky
– 450 g hub, nakrájených
– 20 perlových cibulek, oloupaných
– 30 ml koniaku (nepovinné)
– 1 svazek bylinek (čerstvý tymián, rozmarýn a bobkové listy)
– Sůl a pepř podle chuti
– Nasekaná čerstvá petrželka (na ozdobu)

Postup:

1. Marinování Kuřete: Kuřecí kousky dejte do velké mísy nebo nádoby. Přelijte červeným vínem, přikryjte a dejte do lednice minimálně na 4 hodiny nebo přes noc.

2. Příprava: Kuře vyndejte z vína a osušte. Víno si uschovejte.

3. Osmazte Slaninu: Ve velkém hrnci nebo nizozemce osmažte slaninu na středním ohni, dokud nebude křupavá. Odložte stranou a nechte tuk v hrnci.

4. Orestujte Kuře: Přidejte olivový olej do hrnce a orestujte kuřecí kousky z obou stran. Pokud je třeba, udělejte to postupně. Jakmile jsou zkřupavělé, vyndejte kuře a odložte stranou.

5. Orestujte Aromatické Ingredience: Do stejného hrnce přidejte nasekanou cibuli a smažte, dokud nebude měkká a sklovatá. Přidejte česnek a osmažte další minutu. Zamíchejte rajčatový protlak a nechte pár minut vařit.

6. Přidejte Koniak: Pokud používáte, opatrně přidejte koniak do hrnce a nechte vařit minutu, aby alkohol vyvařil.

7. Vytvoření Omáčky: Posypte mouku na cibulovou směs a dobře promíchejte. Postupně přilijte rezervované červené víno a kuřecí vývar, neustále míchejte, abyste zabránili hrudkám.

8. Vaření na mírném ohni: Vraťte do hrnce opečené kuřecí kousky. Přidejte svazek bylinek, osolte a opepřete a přiveďte směs k mírnému vaření. Přikryjte a vařte přibližně 45 minut až hodinu, dokud není kuře něžné a propečené.

9. Dokončení Jídla: Přidejte houby a perlové cibulky do hrnce. Pokračujte v mírném vaření dalších 15-20 minut, dokud nejsou zelenina měkká.

10. Podávání: Vyjměte svazek bylinek a zahoďte. Dochutíme omáčku a případně přizpůsobíme koření. Ozdobte nasekanou čerstvou petrželkou a podávejte horké.

Návrhy na Podávání:
Coq au Vin se tradičně podává s křupavým francouzským chlebem, bramborovou kaší nebo máslovými nudlemi, které pomáhají vsáknout vynikající omáčku. Užijte si toto klasické francouzské jídlo s sklenicí stejného červeného vína použitého v receptu pro dokonale sladěné jídlo. Bon appétit!

Don't Miss

Exquisite Quiche Extravaganza: A Gourmet French Delight

Vybraný Quiche Extravaganza: Vynikající Francouzská lahůdka

Výtečná Quiche Extravaganza: Gurmánská francouzská lahůdka „`html Hledáte lahodné a
Zesty Italian Eggplant Parmesan

Ostrý italský parmazán z lilkové jáhly

Pikantní italská lilková parmazánka Pikantní italská lilková parmazánka je klasické