Plněná cuketa: lahodná a zdravá středomořská pochoutka
Plněné cukety jsou skvělým spojením výživných a chutných ingrediencí, což z nich dělá fantastickou volbu pro lehkou večeři nebo sytou přílohu. Tyto cuketové lodičky jsou vydlabané a naplněné pikantní směsí mletého masa, zeleniny, bylinek a koření, poté pečené do dokonalosti. Výsledkem je lahodná směs textur a chutí, které jistě potěší váš jazyk.
Ingredience:
- 4 střední cukety
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 malá cibule, jemně nasekaná
- 2 stroužky česneku, nadrobno nakrájené
- 250 g mletého hovězího masa nebo krůtího masa
- ½ šálku nakrájených rajčat
- ¼ šálku nadrobno nasekaného feta sýra
- ¼ šálku nastrouhaného parmazánu
- ¼ šálku nasekané čerstvé petržele
- 1 lžička sušeného oregana
- Sůl a pepř podle chuti
- ½ šálku strouhanky (nepovinné)
Příprava:
- Předehřejte troubu na 190 ° C.
- Umyjte cukety a rozkrojte je na půl po délce. Lžící vydlabejte dužinu, nechte asi ¼ palce cukety na kůži, vytváříte tak lodičku. Nasekanou dužinu cukety si nakrájejte a nechte stranou.
- Velké pánvi rozpálte olivový olej na středním plameni. Přidejte nasekanou cibuli a vařte, dokud nebude sklovitá, asi 5 minut.
- Do pánve přidejte česnek a vařte další 1-2 minuty, dokud nezavoní.
- Přidejte mleté hovězí nebo krůtí maso a vařte, dokud nezezlá, lžící je rozemlejte, jak se vaří.
- Vsypejte do pánve nakrájená rajčata, nasekanou dužinu cukety, feta sýr, parmazán, petržel, oregano, sůl a pepř. Vařte dalších 5 minut, aby chutě zapadly dohromady.
- Pokud chcete, zamíchejte do směsi strouhanku pro dodatečnou texturu.
- Cuketové lodičky vložte do pekáčku a každou naplňte maso-zeleninovou směsí.
- Předehřátou troubu pečte 20-25 minut, dokud cukety nebudou měkké a náplň zlatavá.
- Vyjměte z trouby a nechte chvíli vychladnout před podáváním.
Užijte si lahodné plněné cukety s přílohou podle vašeho výběru, jako je čerstvý zeleninový salát nebo porce kvinoje.