„Hrnčíř a gruyére gratin: Povzbuzující a krémová zeleninová příloha“

2024-06-13
Zucchini and Gruyère Gratin: A Comforting and Creamy Vegetable Side Dish

Cuketový závin s Gruyère: Pochutnáte si na krémové zeleninové příloze

Tento Cuketový závin s Gruyère je lahodnou zeleninovou přílohou, která kombinuje mírnou chuť cukety s bohatou, oříškovou chutí sýra Gruyère. Pečený do dokonalosti s křupavým zlatým povrchem, tento závin je ideální pro rodinné večeře, sváteční setkání nebo kdykoliv si přejete krémovou, sýrovou zeleninovou pochoutku.

Suroviny:
– 3 střední cukety, tence nakrájené
– 1 cibule, tence nakrájená
– 2 stroužky česneku, nasekané
– 1 hrnek nastrouhaného sýra Gruyère
– 1/2 hrnku nastrouhaného sýra Parmezán
– 1 hrnek smetany ke šlehání
– 2 lžíce másla
– 1 lžíce olivového oleje
– 1/2 hrnku strouhaných strouhadel
– Sůl a pepř podle chuti
– špetka muškátového oříšku
– čerstvé bylinky na ozdobu (nepovinné)

Postup:

1. Předehřejte troubu: Zahřejte troubu na 375°F (190°C).

2. Příprava cukety: Cukety omyjte a nakrájejte na tenké kolečka. Dejte stranou.

3. Orestujte cibuli a česnek: Na velké pánvi zahřejte olivový olej na střední teplotu. Přidejte nakrájenou cibuli a orestujte do změknutí, asi 5 minut. Přidejte nasekaný česnek a restujte dalších 1-2 minuty, dokud nezačne vonět. Odložte stranou.

4. Sestavení závina: Ve velké misce smíchejte nakrájenou cuketu, orestovanou cibuli a česnek. Ochutnejte solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. V samostatné misce smíchejte nastrouhaný sýr Gruyère a Parmezán.

5. Vrstvení surovin: Na vymazaný pekáč začněte pokládat jednu vrstvu směsi cukety. Posypejte částí směsi sýra přes cuketu. Opakujte tyto vrstvy, dokud nevytvoříte vrstvu sýra na vrchu.

6. Přilijte smetanu: Smetanu vylijte rovnoměrně přes vrstvy v pekáči.

7. Příprava strouhanky na povrch: V malé misce smíchejte strouhanku s rozpuštěným máslem, dokud nebudou strouhanky rovnoměrně potažené. Posypte strouhankou vrchní vrstvu sýra.

8. Pečte: Vložte pekáč do předehřáté trouby a pečte 30-35 minut, dokud povrch není zlatavě hnědý a bublinkový, a cuketa bude měkká při propíchnutí vidličkou.

9. Nechte odpočinout: Z trouby vyjměte závin a nechte odpočinout 5-10 minut před podáváním. Tímto způsobem se promíchají chutě a bude snazší servírovat.

10. Ozdobte a podávejte: Podávejte teplé s čerstvými bylinkami podle chuti jako lahodnou přílohu k oblíbenému jídlu.

Užijte si svůj pochutnávaný a krémový Cuketový závin s Gruyère!

Don't Miss

Jamaican Jerk Chicken with Mango Salsa: A Spicy Symphony of Flavors

Jamajské kuře Jerk s mangovou salsou: pikantní symfonie chutí

Jamaické Jerk Kuře s Mangovou Salsou: Pikantní Symfonie Chutí Jamaické
New Zealand Pavlova: A Heavenly Meringue Dessert Delight

Novozélandský Pavlova: Nebeská meruňková pochoutka

Novozélandská pavlova: Nebeský dezert z bílkových sněhů Pavlova je klasický