Smržící pikantní brambory: Ultimátní sladko-pikantní příloha
Smržící pikantní brambory jsou lahodnou směsí sladkých, pikantních a šťavnatých chutí, které roztančí vaše chuťové buňky. Tato pochoutka je skvělá jako příloha k svátečním jídlům, grilování nebo dokonce jako samostatný snack. Karamelizované brambory spárované se šťavnatým limetkovým dresinkem a špetkou pikantnosti vytvářejí nezapomenutelný kulinářský zážitek.
Ingredience:
– 4 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 lžička papriky
– 1 lžička čili koření
– 1/2 lžičky kmínu
– 1/4 lžičky kajenského pepře (volitelné, pro více pikantnosti)
– Kůra a šťáva z 1 limetky
– 2 lžíce medu
– Sůl a pepř podle chuti
– 2 lžíce čerstvého koriandru, nasekaného
– Plátky limetky k podávání
Postup:
1. Předehřejte troubu na 220°C. Vysteďte plech na pečicím papírem pro snadné uklízení.
2. Příprava brambor: Oloupejte a nakrájejte brambory na sousta, aby měly hrubě stejnou velikost pro rovnoměrné vaření.
3. Okořeňte brambory: V misce smíchejte bramborové kostičky s olivovým olejem, paprikou, čili kořením, kmínem, kajenským pepřem (pokud používáte) a solí a pepřem. Ujistěte se, že jsou všechny kousky dobře obalené kořením.
4. Pečte brambory: Rozložte kořeněné brambory v jedné vrstvě na připraveném plechu. Pečte v předehřáté troubě po 25-30 minut, nebo dokud nejsou měkké a okraje začnou karamelizovat, při polovině pečení promíchejte.
5. Přidejte šťavnatý finiš: Jakmile jsou brambory upečené, vraťte je zpět do mísy. Když jsou stále horké, zakápějte je medem, přidejte kůru a šťávu z limetky a promíchejte.
6. Ozdobte a podávejte: Posypte brambory čerstvě nasekaným koriandrem a ihned podávejte s plátky limetky na zdobení pro extra šťavnatost.
Vychutnejte si své smržící pikantní brambory jako lahodný doplněk k vašim oblíbeným hlavním jídlům, nebo si je užijte samostatně pro explozi sladko-pikantní lahodnosti!