Vibrantní kuřecí Korma s oříškovou krémovou omáčkou
Tento lahodný kuřecí Korma je tradičním jídlem indické kuchyně známým svou bohatou a krémovou chutí. Jedná se o pokrm s něžnými kousky kuřecího masa dusenými v luxusní omáčce vyrobené z jogurtu, kešu oříšků a směsi aromatických koření. Pro útulný jídelníček se tento korma skvěle hodí k naanu nebo basmati rýži.
Ingredience:
Na marinádu:
– 1 lb (450 g) kuřecích stehenních masa bez kostí a kůže, nakrájených na sousto
– 1 šálek řeckého jogurtu
– 1 lžíce citronové šťávy
– 1 lžička kurkumy
– 1 lžička garam masaly
– 1 lžička mletého kmínu
– 1 lžička mletého koriandru
– 1 lžička soli
Pro Korma omáčku:
– 2 lžíce ghí nebo rostlinného oleje
– 1 velká cibule, jemně nasekaná
– 2 stroužky česneku, nasekané
– 1 cm kousek zázvoru, nasekaný
– 10-12 kešu oříšků
– 1 šálek kokosového mléka
– 1/2 šálku vody
– 1/2 lžičky mletého koriandru
– 1/2 lžičky mletého kmínu
– 1/2 lžičky papriky
– 1/2 lžičky kurkumy
– Sůl podle chuti
Na ozdobu:
– Čerstvá nasekaná koriandr, mandle (volitelně nakrájené)
Pokyny:
Marinujte kuře:
1. V míse smíchejte řecký jogurt, citronovou šťávu, kurkumu, garam masalu, mletý kmín, mletý koriandr a sůl. Přidejte kousky kuřecího masa a dobře promíchejte, aby byly kousky obalené marinádou. Zakryjte a nechte v lednici minimálně 1 hodinu, nebo přes noc pro nejlepší výsledky.
Příprava kešu pasty:
2. Kešu oříšky namočte v teplé vodě asi 10-15 minut. Odlijte a rozmixujte je na hladkou pastu pomocí mixéru nebo kuchyňského robota.
Uvařte Kormu:
3. Na pánvi rozehřejte ghí nebo olej na středním ohni. Přidejte nasekanou cibuli a restujte do zlatova, asi 5-7 minut.
4. Přidejte jemně nasekaný česnek a zázvor a restujte dalších 2 minuty, dokud nezačne vonět.
5. Přidejte kešu pastu, mletý koriandr, mletý kmín, papriku a kurkumu. Vařte 2-3 minuty, aby koření uvolnilo své vůně.
6. Přidejte marinované kousky kuřecího masa a vařte za stálého míchání, dokud nezhnědnou z vnější strany.
7. Přilijte kokosové mléko a vodu, promíchejte. Přiveďte směs k mírnému vaření. Snížte teplotu, přikryjte a vařte 20-25 minut za občasného míchání, dokud kuře není uvařené a omáčka zhoustne.
8. Osolte podle chuti.
Podávejte:
9. Ozdobte nasekaným koriandrem a nastrouhanými mandlemi, pokud si přejete.
10. Podávejte kuřecí Kormu horkou, s naanem nebo basmati rýží.
Užijte si svoji vibrantní kuřecí Kormu s oříškovou krémovou omáčkou, pokrm, který slibuje teplou a lahodnou atmosféru u vašeho stolu!